středa 9. října 2013

Prodám život, zn. draze


Na počátku bylo semínko. Padlo na úrodnou půdu, která mu dodala živiny, slunce zase teplo a světlo a déšť vláhu. Z rostliny a jejích plodů měli užitek další živí tvorové a vše plynulo v dokonalém koloběhu. Ovšem jen do chvíle, kdy koumáci vycítili obchodní příležitost a došli k závěru, že by byla věčná škoda to nezpeněžit.

A tak začali vymýšlet způsoby, jak prohlásit živé organismy za soukromé vlastnictví. Jedním takovým je úprava genetické informace, díky které se podle platných zákonů na semena dají uplatnit autorská práva. Geneticky modifikované organismy jsou pravý zlatý důl - jejich "vlastníkům" zajišťují vedle každoročních zisků také tučné odškodné vysouzené na zemědělcích, kteří je pěstují "na černo". A kdyby šlo náhodou o nezáměrnou kontaminaci? Nezájem, byznys je byznys.

Světový trh s GMO ovládá americká společnost Monsanto (více odhalí například francouzský dokument Svět podle společnosti Monsanto). Ta zároveň vyrábí herbicid Round Up, vůči kterému jsou geneticky modifikované plodiny odolné - nabízí tak zemědělcům geniální balení vše v jednom. 

Jsou opravdu geneticky modifikované potraviny nebezpečné? Vždyť jejich propagovatelé slibují, že sníží užití pesticidů a zvýší výnosy, takže nakrmí hladovějící. Tyto a další argumenty se bohužel nezakládají na pravdě a ve skutečnosti jdou vydělané peníze do kapes hrstky mocných. O nebezpečích GMO hovoří také americký dokument Genetická ruleta - hazard s našimi životy. Důsledky mezidruhového křížení nejsme schopni odhadnout ani řídit, a to jak z ekologického tak zdravotního hlediska.

Přesto se však vědecká obec staví vyjadřuje vesměs pozitivně, naštěstí už se našla hrstka odvážných, kteří vystoupili z řady a varují před riziky. Mezitím se začínají ozývat občané, kteří nechtějí být vědeckým experimentem a požadují přísnější výzkumy, značení potravin nebo úplný zákaz GMO. Patentované plodiny však nejsou jedinou hrozbou. Momentálně se v Bruselu projednává zákon o registrování semen, který by omezil povolené odrůdy a jejich volné šíření. Jako výraz nesouhlasu je možné podepsat online petici. Všechny tyto snahy kontrolovat a zpeněžit přístup lidstva k osivu a potravinám korunuje plán na Transatlantickou dohodu mezi USA a EU. V Evropském parlamentu proti tomu bojuje strana Evropských zelených, bude však třeba velká občanská mobilizace, aby se tyto plány podařilo zvrátit.

V těchto říjnových dnech probíhá celosvětová dvoutýdenní kampaň za svobodu pro semena a potraviny. Otevřený dopis Vandany Shivy, dlouholeté bojovnice za práva drobných zemědělců a spotřebitelů, vyzývá k akci všechny, kterým nejsou lhostejná práva živých organismů. Je čas povstat a dát jasně najevo, že půda, semena a potraviny patří všem. Že život se nedá patentovat.

1 komentář: